De paradox van het moederschap

Vandaag had ik met Verie van www.verie.nl een mooi gesprek over het moederschap en waarom ik zo graag andere moeders inspireer om (weer) vanuit hun hart te leven. 

Moeder Natuur

Het valt mij op dat zodra vrouwen moeder worden ze vaak volledig opgeslokt worden door het nieuwe gezinslid. Op het eerste gezicht natuurlijk volstrekt logisch. Moeder Natuur heeft dat ook goed geregeld want de baby is volledig afhankelijk van de zorg van de moeder (of andere verzorger, vader etc.) om te kunnen overleven. Dus wat dat betreft helemaal de bedoeling.

Maar het grootste deel van de moeders leert niet hoe ze na verloop van tijd weer aandacht aan zichzelf kunnen besteden. Sterker nog het is vaak noodzakelijk dat ze dit gaan doen om überhaupt de uitdagingen van het ouderschap en het leven aan te kunnen.

Er moeten echter veel hobbels worden genomen. Denk aan schuldgevoel, bezorgdheid over het kind, oordelen van anderen en (erge) vermoeidheid.

Hoe kan een moeder dan weer zichzelf op de rit krijgen?

 

paradox van het moederschap

Energie geven

Hoe kan ze zichzelf weer uitvinden? Er is een hoop veranderd sinds de geboorte van een kind dus het kan soms echt even zoeken zijn waar je als vrouw oprecht blij van wordt en wat je energie geeft in plaats van kost.

Paradox

Daarnaast heb je te maken met de paradox van niets liever willen dan genieten van je kind maar door alle drukte en het geregel hier vaak ‘niet aan toe komen’. Dat is gewoonweg hartverscheurend.

Soms baalt een moeder er ‘s avonds van dat ze weer teveel politieagent heeft gespeeld die dag in plaats vanuit liefdevolle aandacht tijd aan haar kind heeft besteed. Hoe kan ze weer die veerkracht vinden om ongeacht drukte en soms vervelende situaties toch snel terug te kunnen keren naar liefde en zich dankbaar te voelen voor dit kind in haar leven?

Genieten van het moederschapgenieten van het moederschap

Bovenstaande situaties en voorbeelden zijn de reden waarom ik moeders leer hoe ze vanuit hun hart kunnen leven. Zodat ze er kunnen zijn voor zichzelf maar ook voor hun kind.

Zodat hun leven niet ‘ophoudt’ zodra een kind geboren wordt maar ze kunnen genieten van het mooie maar ook uitdagende aspect van het moederschap.

Verie heeft een meditatietechniek die ze leert aan iedereen die de stilte in zichzelf wil vinden. En wie kunnen wel wat stilte in zichzelf gebruiken? Juist! Moeders. Vandaar dat Verie en ik hier dit jaar iets moois mee gaan doen. Wordt vervolgd...

Lees ook mijn blog over het begin van het goed zorgen voor mezelf als moeder en over het herstellen van burnoutklachten naar veerkracht en balans.