Mijn interview met ondernemende moeder Lousanne van der Werf

Bewuste moeders met tijd voor zichzelf

Hoe leuk en inspirerend is het als je kunt lezen over andere ondernemende moeders en hoe zij goed voor zichzelf zorgen? Daarom ben ik gestart met het interviewen van vrouwen over het vinden van de balans tussen bedrijf, individu en gezin. Dit keer een interview met Lousanne van der Werf! Lees hieronder meer over Lousanne en haar bedrijf Sentias.

 

Bedrijf: Sentias

Contactpersoon: Lousanne van der Werf

 

Wat voor onderneming heb je en wat is jouw belangrijkste drijfveer hierin? Oftewel: waarom doe je wat je doet?

Ik ben (geriatrie)fysiotherapeut. In 2015 (na 10 jaar loondienst) ben ik voor mezelf begonnen omdat ik iets miste tijdens de therapie. In het huidige zorgverzekeringsstelsel is er geen financiering structuur om meer tijd aan een behandeling te besteden. Als therapeut ben ik opgeleid “je behandeld patiënten in 20 minuten”. Maar ik wil mensen begeleiden en trainen, geen patiënten behandelen. En dat kost soms meer tijd, maar in totaal minder behandelingen.

Door iedere sessie te starten met de intentie “iedereen heeft alle antwoorden in zich” ontstaat er een totaal andere dynamiek. Sindsdien behandel ik geen ‘patiënten’ meer, maar ondersteun ik mensen, door inzicht te geven in hun beweeggedrag en samen de hulpvraag te beantwoorden.

Met name ouderen hebben zoveel houvast aan (gedrag)patronen van vroeger. Hoe je je hoorde te gedragen, je stem mocht niet gehoord worden als kind… Naast hun fysieke beperkingen hebben ouderen ook een bepaald beweeggedrag. En dat is vaak te herleiden naar patronen en overtuigingen van vroeger.

Na een sessie met dans, muziek, mindfitness en/of bewust bewegen leven mensen op, ze krijgen inzicht, kunnen patronen loslaten. Ze voelen zich daardoor gelukkiger, durven weer te ondernemen, ze zoeken sociale contacten op en worden ook nog fitter!

En waarom ik doe wat ik doe:

Ik kwam heel vaak bij mijn opa (97jr) en oma (90jr) tijdens mijn jeugd. Ik vond hun verhalen fascinerend. En hoe anders hun wereld en hun jeugd was geweest. Geschiedenis op school vond ik niks aan. Maar van hun, met foto’s erbij was zoveel boeiender.

 “Ik heb onnoemelijk veel respect voor alle ouderen.”

En dan het ouder-worden-proces wat onder mijn neus voltrok. Zij konden de maatschappij niet meer bijbenen. Alle veranderingen gaan zo snel. Daarnaast vrienden en familieleden die overlijden. Ze raakte eenzamer en toch die intense liefde voor het leven en interesse in mijn leven. Zij wisten al wat er echt toe doet, zij hebben hun levenslessen al gehad… we kunnen zoveel leren van ouderen. Ondanks dat de maatschappij zo veranderd is, weten zij wel wat belangrijk in het leven is. Ik heb onnoemelijk veel respect voor alle ouderen. Door hen zijn wij wie we zijn. Zij hebben hun angsten, liefde en alle ander lessen doorgegeven aan onze ouders en zij weer aan ons. Als je dat kunt bevatten krijg je ook veel meer inzicht in je eigen opvoeding en begrip voor je eigen ouders. Magnifiek

Ik wil graag iets voor hen doen, zodat de ouderen zich niet alleen voelen en juist weer gezien worden. Ze tellen nog steeds mee!

Hoeveel kinderen heb je en in welke leeftijdscategorie?

Ik heb 2 jongens de oudste is in september 6 jaar geworden en de jongste wordt eind maart 5 jaar.

Wat vind jij van de combinatie moederschap en ondernemen? Welke uitdagingen kom jij tegen?

Voor mij was vooral het thuis zijn moeilijk. Moeilijk als in concentreren en aandacht hebben voor de kinderen. Ik genoot absoluut, maar vanaf 2015 werd het zwaarder. Als ik maar even met de jongens speelde, schoten mijn gedachten alweer naar de volgende klus. Ik was (ben) nooit klaar met werken en huishouden. Dus de grootste uitdaging was hoe zorg ik voor aandacht en plezier tijdens ‘kindertijd’.

“Hop daar ging ik weer zo een ziek hoopje mens naar de oppas brengen.”

En als ze ziek waren (sinds 6 maanden slapen ze nu allebei door, Hoera!!) voelde ik toch verplichtingen naar het werk. Hop daar ging ik weer zo een ziek hoopje mens naar de oppas brengen. En ik kon het dan tijdens werk ook echt loslaten omdat ik mijn werk zo leuk vind. Ik kan me er nog schuldig over voelen. Voor mij was toen de grootste uitdaging: Hoe laat ik werk los en ben ik sterk genoeg om voor de kinderen te kiezen.

En als je die bovenstaande uitdagingen ziet zijn ze behoorlijk gelinkt…

Hoe zorg jij dat je in balans blijft als moeder én als ondernemer?

Die uitdagingen speelde zo erg dat ik er iets mee ben gaan doen. In eerste instantie in kader van werk, maar uiteindelijk heb ik het juist privé ingezet. Ik heb een prachtige training gevolgd een aanrader voor iedereen vanaf 18 jaar. Master 1 creative consiousness coaching in 4 dagen kom je, mits je ervoor open staat, tot je kern. Voor mij heel verhelderend waarom ik moeite had “thuis te zijn”. En wanneer je inzicht hebt kun je ‘the power of the word’ gebruiken om een nieuwe context te creëren.

“Ik kan weer optimaal genieten van de kinderen, zelfs van klusjes als de was doen! En bovenal ik voel me niet meer schuldig!”

Daarna ben ik de mindfulness-en-fysiotherapie opleiding gaan volgen. Deze opleiding heeft voor de balans gezorgd. Ik train mezelf op aandacht en focus tijdens me-time door middel van meditatie en mindfull oefeningen. Mijn ‘aandachtsspier’ is zodanig gegroeid dat ik nu 1. langer mijn aandacht bij de kinderen kan houden, 2. als ik afgeleid ben (door to-do lijst) het me opvalt en ik mijn aandacht weer terug kan pakken en 3. ik keuzes kan maken waar mijn aandacht naar toe gaat.

Ik kan weer optimaal genieten van de kinderen, zelfs van klusjes als de was doen! En bovenal ik voel me niet meer schuldig!

Welke valkuilen of leerprocessen heb je gehad in het goed zorgen voor jezelf?

Mijn valkuil was: een vlucht te zoeken in mijn werk. Mijn grootste leerproces is blijf ‘intunen’ bij jezelf. Misschien best wel een afgezaagd antwoord. Maar als iets niet goed voelt… heeft dat een reden. Je lijf weet altijd veel meer dan je hoofd…

Wat mij daarbij sinds kort helpt is de maya app. Door je menstruatiecyclus heb je gewoon goede dagen en minder goede dagen. Door te leven zoals je vrouw zijn is bedoeld, haal je alles uit jezelf. Tijdens pms en menstruatie dagen geef ik mezelf toestemming terug te trekken.

Een andere valkuil: ik sportte 4 keer in de week, met het idee sport is goed. Maar ook dat was weer een vlucht. Bewegen gaat om zijn, duik in je beweging, voel de beweging. Nu zit ik tijdelijk thuis na een heupoperatie. Ook ik blijf leren… anders schreeuwt je lijf je wel terug.

Wat is jouw gouden tip of inspirerende tekst aan andere ondernemende moeders om goed voor zichzelf te (blijven) zorgen?

Een week heeft 7 dagen, iedere seconden kun je maar 1 keer besteden. Maak keuzes. Welke vraag mij helpt is: waar wil ik straks, als ik oud ben op terug kijken? Als moeder en ook als ondernemer.

Waar kunnen we jou vinden op internet of social media voor meer informatie of om je te volgen?

Website:  www.sentias.nl

Instagram: @fysiotherapiesentias

E-mail:  info@sentias.nl