Mijn interview met ondernemende moeder Renske de Haas

Bewuste moeders met tijd voor zichzelf

Hoe leuk en inspirerend is het als je kunt lezen over andere ondernemende moeders en hoe zij goed voor zichzelf zorgen? Daarom ben ik gestart met het interviewen van vrouwen over het vinden van de balans tussen bedrijf, individu en gezin. Dit keer een interview met Renske de Haas! Lees hieronder meer over Renske en haar bedrijf Lemontwist.

 

Bedrijf: Lemontwist.nl

Contactpersoon: Renske de Haas

 

Wat voor onderneming heb je en wat is jouw belangrijkste drijfveer hierin? Oftewel: waarom doe je wat je doet?

Ik ben Edelsmid en Mental Coach. Ik ontwerp en vervaardig zilveren sieraden waarbij ik iemands unieke kracht naar voren wil laten komen. Daarnaast ben ik bezig met het organiseren van workshops waarbij je erachter kan komen hoe jouw favoriete leven eruit zou zien en wat je kunt doen om daar meer naar te leven.

Het ondernemerschap ben ik medio 2017 vol aangegaan en de reden hiervoor is dat ik meer vrijheid wilde. Toen ik nog in een vaste baan in loondienst werkte voor drie dagen in de week, ging mijn leven als een trein. Maar die trein denderde voor mij iets te hard voorbij de tijd. Alles ging zo snel en in een bepaald ritme en vastigheid, daar wilde ik graag uitbreken.

Het creatieve zit altijd al in mij en de interesse voor psyche ook. In de sieraden die ik maak en ideeën voor de cursussen die ik organiseer, wil ik graag naar voren laten komen dat iedereen zichzelf mag zijn. Maar als je een druk bestaan hebt en elke week er ongeveer hetzelfde uitziet, kun je jezelf wat kwijtraken. Je kunt ook dingen weggestopt hebben van vroeger waar je geen weet van hebt. Daar kwam ik achter toen ik die baan stopte. Ik wist niet goed meer wie ik nu was en wat ik wilde. We doen wat we kennen en kunnen op dat moment maar vergeten wat we misschien eigenlijk heel graag willen. Ik heb de noodknop van die trein gevonden. Ik ben eruit gesprongen en ik heb een andere weg gekozen. En ik vind het super leuk om anderen te inspireren en te laten zien dat die optie er ook is.

Hoeveel kinderen heb je en in welke leeftijdscategorie?

Ik heb drie jongens van bijna 10, 8 en 5 jaar. Moeder zijn vind ik geweldig. Het leerproces bij mezelf zorgt ervoor dat ik als moeder ook steeds weer bij leer. Ik wil mijn jongens meegeven dat ze zichzelf mogen zijn, fouten mogen maken en niet altijd sterk en stoer hoeven zijn. Ik voed geen watjes op maar ik wil ze wel laten zien wat er allemaal bij het leven hoort.

“Ik hoop dat ik mijn kinderen mee kan geven dat zij geen dingen hoeven weg te stoppen. Zichzelf niet hoeven te verstoppen.”

Toen ik als twaalfjarige mijn vader verloor en ook jaren daarvoor al toen hij periodes ziek was, wist ik als kind niet hoe ik met die emoties om moest gaan. Ik was er heel goed in geworden om mijn emoties ver weg te stoppen. En mezelf te verstoppen. Ik hoop dat ik mijn kinderen mee kan geven dat zij geen dingen hoeven weg te stoppen. Zichzelf niet hoeven te verstoppen. Ik wil dat ze weten dat ze zichzelf mogen laten zien en dat ze met alles om kunnen leren gaan op de manier die bij hen past.

Als ze verdrietig zijn, of ergens mee zitten, mag dat en ik laat ze ontdekken hoe ze zelf keuzes kunnen maken. Hoe ze het voor zichzelf leuk kunnen maken, hoe ze hier zelf verantwoordelijk voor zijn. Alles wat ik leer, zie ik bij mijn kinderen terug als een spiegel. Hoe meer ik deel, hoe meer zij delen etc. Ik kan er enorm van genieten om ze hierin te zien groeien en ontdekken wat hun waardes zijn. En ook geniet ik van het opvoeden en het leren hoe ik soms iets anders had moeten doen en er fouten in maak. Ik zie mijn gezin eigenlijk op dezelfde manier als mijn bedrijf: Ik ontwerp iets, maak het zo goed mogelijk en stuur het met heel veel liefde de wereld in.

Wat vind jij van de combinatie moederschap en ondernemen? Welke uitdagingen kom jij tegen?

Heel erg fijn! Ik ben als persoon, als moeder en als ondernemer een en hetzelfde. Bij alles waarin ik op persoonlijk vlak groei, groei ik ook in mijn onderneming en in mijn moeder zijn. De waardes die ik als persoon belangrijk vind, trek ik ook door in mijn bedrijf en wat ik meegeef aan mijn kinderen. Dat nemen ze natuurlijk deels van mij over maar ik vind het super om te zien als zij weer hele andere dingen belangrijk vinden.

“Je hoeft niet voor eeuwig vastgeroest te blijven zitten en iets te doen, omdat je dat al zo lang doet.”

Mijn grootste doel voor ondernemen was meer vrijheid en dat heb ik er zeker voor teruggekregen. Daar kan eigenlijk niks tegenop. Het gevoel dat ik kan doen wat ik eigenlijk maar wil doen is zooo fijn. En dat is ook precies wat ik mijn kinderen wil meegeven. Je hoeft niet voor eeuwig vastgeroest te blijven zitten en iets te doen omdat je dat al zo lang doet. Ik ga op dezelfde manier ook met mijn ontwerpen van sieraden om. Ik werk met echt zilver, omdat dit duurzaam is en van kwaliteit. Het is een materiaal dat altijd mooi blijft. Dat vind ik belangrijk. Maar als ik wil, kan ik elk sieraad zo weer veranderen. Niks is blijvend en voor altijd. En ja, verandering is super eng en onzeker maar het voelt zoveel meer als echt leven voor mij.

“De grootste uitdaging daarentegen ten opzichte van mijn kinderen, vind ik het schuldgevoel.”

De grootste uitdaging daarentegen ten opzichte van mijn kinderen, vind ik het schuldgevoel. Je wilt graag tijd besteden aan je onderneming, maar dat gaat dan soms af van de tijd dat je met je kinderen bent. Vooral toen ik nog in loondienst werkte, had ik hier veel last van. Als ik thuis was zocht ik naar tijd voor mijn bezigheden maar ik wilde ook leuke dingen doen met mijn kinderen. Nu kan ik werken als zij op school zitten. Ze komen tussen de middag gezellig thuis eten en ’s middags kunnen ze altijd naar huis en nemen ze vriendjes mee. Ik vind het nog steeds soms een race tegen de klok hoor, maar ik geniet nu zoveel meer van de tijd samen. Omdat ik weet dat ik die tijd voor werken nu ook heb. En het kost me steeds minder moeite omdat ik het ondernemerschap steeds meer eigen wordt.

Een andere uitdaging is dat het opstarten van een onderneming tijd en geld kost. Als je elke maand zeker bent van een vast inkomen, hoef je je daar niet druk om te maken. Nu ik dat niet heb, let ik daar goed op en ik leg hierbij mijn jongens gewoon uit wat hierin veranderd is en wat we ervoor terug krijgen. Ze begrijpen dan ook steeds beter dat ik soms even tijd nodig heb om te werken en ze dan dus geen vriendje mee naar huis kunnen nemen. En dat geeft mij weer een zekerder gevoel dat ik op de goede weg zit.

En het huishouden. Omdat ik veel tijd thuis ben, en het in het begin nog niet zo druk is, is het zo verleidelijk om tussendoor even een wasje te draaien, te stofzuigen etc. Nou ben ik totaal geen poetser en het hoeft van mij niet heel schoon te zijn. Maar het is soms wel verleidelijk om toch even dat hoekje op te ruimen.

Hoe zorg jij dat je in balans blijft als moeder én als ondernemer?

Door bewust te blijven en me niet te laten opslokken door omgeving, tijd en bezigheden. Ik ben altijd al een ondernemende moeder geweest. Ik zit vol ideeën en kan veel dingen verzinnen en ondernemen maar ik kan ook heel goed stilzitten en genieten. Van mooie muziek, een fijne film, een goed gesprek, een vogel die buiten gezellig fluit. Ik ben best gevoelig, ik heb geen enorm sociaal leven en ik ben graag alleen. Mijn favoriete avond is met manlief op de bank, een goede film kijken met een chocolaatje erbij.

Welke valkuilen of leerprocessen heb je gehad in het goed zorgen voor jezelf?

Toen ik bezig was met de vraag wie ik was en wat ik wilde doen, moest ik mezelf eerst weer wat terugvinden. Ik zat heel erg in mijn hoofd en wist niet goed hoe ik bij mijn gevoel moest komen. Ik heb dat weer geleerd. Door boeken te lezen, naar events te gaan, gecoacht te worden, te leren mediteren, door een opleiding te volgen etc. Daardoor ben ik bewust geworden van mijn gedachten en die over mezelf onder de loep te nemen. Het bleek dat ik mezelf keer op keer niet goed genoeg vond. Dat was best confronterend maar het hele leerproces leidde er uiteindelijk naartoe dat ik mezelf heel leuk begon te vinden, mezelf goed genoeg te vinden zoals ik ben. Dat waar ik sta, elke keer opnieuw, goed genoeg te vinden. De lat niet al te hoog te leggen voor mezelf. Ik ben super leergierig en perfectionistisch maar goede eigenschappen kunnen je soms ook best in de weg zitten. Door regelmatig stil te staan bij wat ik denk en wil en doe, neem ik er wat afstand van en neem ik het minder serieus. Dat haalt voor mij de druk eraf en daardoor kan ik juist groeien.

Wat is jouw gouden tip of inspirerende tekst aan andere ondernemende moeders om goed voor zichzelf te (blijven) zorgen?

Het ligt er natuurlijk vooral aan wat voor persoon jij bent en wat voor jou helpt. De een heeft die liefdevolle schop onder de reet juist nodig, een ander is juist veel te streng voor zichzelf. Het is nodig om te weten hoe jij in elkaar zit. Hoe je de dingen normaal gesproken aanpakt en hoe dat ervoor heeft gezorgd dat je staat waar je nu staat. Het zijn de patronen die je al zo lang automatisch doet. Als je iets anders wilt, moet je jezelf hierin uitdagen. Uit je comfortzone, een keer iets heel anders doen en er zo achter komen wat wel en niet bij je past. Daarvoor is het nodig om soms ook op je bek te gaan, om fouten te maken. Vind jezelf ok en zie het als één mooi groot avontuurlijk feest.

Waar kunnen we jou vinden op internet of social media voor meer informatie of om je te volgen?

Website: www.lemontwist.nl
Je vind hier de sieraden die ik maak. En de workshops/cursussen die ik geef. Ik schrijf ook regelmatig blogs over de uitdagingen in mijn avontuurlijke leven.

Instagram: https://www.instagram.com/lemontwist.nl/

Facebook: https://www.facebook.com/trendske