Mijn interview met ondernemende moeder Aafke Seebregts

Bewuste moeders met tijd voor zichzelf

Hoe leuk en inspirerend is het als je kunt lezen over andere ondernemende moeders en hoe zij goed voor zichzelf zorgen? Daarom ben ik gestart met het interviewen van vrouwen over het vinden van de balans tussen bedrijf, individu en gezin. Dit keer een interview met Aafke Seebregts. Lees hieronder meer over Aafke en haar bedrijf ACT by Aafke.

Mijn interview met ondernemende moeder Aafke Seebregts

Bedrijf: ACT by Aafke

Contactpersoon: Aafke Seebregts

Wat voor onderneming heb je en wat is jouw belangrijkste drijfveer hierin? Oftewel: waarom doe je wat je doet?

Ik ben psycholoog, coach, therapeut & trainer. Ik begeleid mensen, individueel of in groep, die op een of meerdere vlakken vastlopen in hun leven of die het gevoel hebben dat ze niet alles uit het leven halen. Ik werk met Acceptatie en Commitment Therapy (afgekort ACT), een aanpak waarbij we op zoek gaan naar wat echt belangrijk is in het leven en wat het precies is dat je tegenhoudt een waardevol leven te leiden. Door middel van technieken en ervaringsgerichte oefeningen leer ik ze om anders om te gaan met moeilijke gedachten en gevoelens, om niet langer te vechten tegen de ‘pijnen’ (angst, verdriet, woede..) en ongemakken die je tegenkomt of bent tegengekomen. Je wordt vaardiger in het omgaan met de uitdagingen die het leven biedt en met de gedachten en gevoelens die je belemmeren. Daardoor kom je tot meer daadkracht, mentale rust en energie.

Iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven wel een coach gebruiken. Om samen de balans op te maken, om in te zien wat het is dat je tegenhoudt te groeien en te veranderen. Ik ben er van overtuigd dat ACT iedereen kan helpen. Ik geloof dat ACT je terug eigenaar maakt van je leven. Het geeft je een duidelijke focus, tools om in de juiste richting te gaan bewegen en de motivatie om dat vol te houden.

"Ik kijk met mildheid naar mezelf en ik richt mijn tijd en energie op zaken die ik écht belangrijk vind."

En dit komt natuurlijk voort uit mijn eigen ervaring. Door coaching en trainingen te volgen kwam ik dichterbij mijn passies: coachen en begeleiden. Door ACT veranderde mijn leven.  Ik kijk met meer mildheid naar mezelf en ik richt mijn tijd en energie op zaken die ik écht belangrijk vind

Door ACT heb ik in mijn professionele leven de stap naar zelfstandig therapeut gemaakt. Ik werk wekelijks in een praktijk en heb de eerste opdracht als ACT-trainer net binnen! 😉

Hoeveel kinderen heb je en in welke leeftijdscategorie?

Ik ben trotse mama van twee dochters (13 en 11 jaar oud).

Wat vind jij van de combinatie moederschap en ondernemen? Welke uitdagingen kom jij tegen?

Ik vind het belangrijk een liefdevolle ouder te zijn, om in verbinding te staan met mijn dochters. Dat uit zich in tijd voor ze vrij maken, ze helpen bij hun schoolwerk, luisteren naar hun verhalen. Daarnaast is zelfzorg een belangrijke waarde voor mij. Dat houdt in dat ik gezond wil eten, wil bewegen, tijd voor mezelf wil om dingen te doen waar ik blij van word.

En daar heb je meteen de uitdaging die ik, net als vele vrouwen ervaar. Die twee waarden lijken soms in conflict met elkaar. Dan voelt het als een strijd om aan beide aandacht te besteden.

Hoe zorg jij dat je in balans blijft als moeder én als ondernemer?

Ik heb, door ACT ;), geleerd dat het niet ‘of-of’ is maar ‘en-en’. Ik zie en ervaar het letterlijk als balanceren. Het ene moment gaat er naar de waarde ‘liefdevolle ouder’ meer tijd en energie, en daarna zorg ik weer voor mezelf. Dat doe ik door echt tijd voor mezelf vrij te maken om te gaan lunchen met vriendinnen of een keer naar de sauna te gaan. Dit zijn wat grote dingen want ik vind het nog steeds lastig kleine momenten voor mezelf in te plannen. Dan is de dag snel voorbij met werken, boodschappen doe en er voor de kinderen zijn. Ach, we blijven zelf ook leren hé?

Welke valkuilen of leerprocessen heb je gehad in het goed zorgen voor jezelf?

Dat voor mezelf zorgen gaat niet altijd even makkelijk. Ik heb door ACT geleerd dat ik dan gedachten en schuldgevoelens de kop op kunnen steken. ‘Heb ik mijn kinderen wel genoeg aandacht gegeven’? ‘Zou ik niet beter boodschappen kunnen gaan doen?’, ‘in de tijd van gaan lunchen had je mooi alles kunnen opruimen’..... Ik weet zeker dat zo veel vrouwen struggelen met dat soort gedachten en gevoelens.

"Tijd en energie aan mezelf besteden betaalt zich ook terug in meer kwaliteit met mijn gezin."

Mijn grootste valkuil was voorrang geven aan de zorg voor anderen in plaats van aan mezelf. Maar als ik niet goed gevoed ben (zowel mentaal als lichamelijk), word ik er niet gezelliger op. Tijd en energie aan mezelf besteden betaalt zich ook terug in meer kwaliteit met mijn gezin.

Wat is jouw gouden tip of inspirerende tekst aan andere ondernemende moeders om goed voor zichzelf te (blijven) zorgen?

Stap uit je hoofd en in je leven.

Het loont om afstand te kunnen nemen van de gedachten die je kunt hebben. Over wat we moeten, over welke regels je hanteert.

Om meer in het hier en nu te staan en je open te stellen voor de ervaringen zoals ze zijn in plaats van vechten tegen angst, schuldgevoelens, onzekerheid etc.

Waar kunnen we jou vinden op internet of social media voor meer informatie of om je te volgen?

Facebook: ACT by Aafke

Instagram: ACT by Aafke (gebruikersnaam: @aafke_act)

De website volgt; daar wordt nu hard aan gewerkt 😉


Wil je extra inspiratie op het gebied van meer tijd voor jezelf als moeder? Kijk dan eens bij inspiratie of bij de andere blogs.